Novosti

11.04.2016.

Ugrađen sistem za automatsko gašenje u Centralnoj banci BiH

Centralna banka je za svaku zemlju značajna institucija koja se brine o monetarnoj stabilnosti zemlje, definira i kontrolira provođenje monetarne politike upravlja službenim deviznim rezervama ostvarenim izdavanjem domaće valute, pomaže i održava odgovarajuće platne i obračunske sisteme, koordinira djelatnosti agencija za bankarstvo i općenito na određeni način kontroliše i koordinira aktivnosti u bankarskom sektoru jedne zemlje.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila javni tender za isporuku sistema za automatsko gašenje za jedan od prostora u zgradi ureda Centralne banke Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Nakon provedene procedure, firmi Arcus d.o.o. je dodijeljen ovaj posao.

Zaštita je izvršena sistemom Siemens-Synorix, a kao sredstvo za gašenje je odabran Novec 1230. Obzirom na veličinu prostora korištene su dvije 120-litarske čelične boce punjene ovim sredstvom.

Za upravljački dio korištena je centrala za upravljanje gašenjem XC10, a radi izbjegavanja bilo koje mogućnosti pojave lažnih alarma korišteni su višekriterijski ASA detektori proizvođača Siemens.

« Arhiva novosti