Kontrola pristupa

Za zaštitu od neovlaštenog pristupa u štićeni prostor, a bez upotrebe mehaničkih ključeva, koriste se moderni sistemi za kontrole pristupa koji pojednostavljuju kretanje Ti sistemi dozvoljavaju osobama sa dozvolom pristupa da uđu u štićeni prostor uz korištenje beskontaktnih kartica, privjesaka, magnetnih kartica, PIN kodova, otisaka prsta i sličnih metoda zaštite. Brave na modernijim tipovima vozila, PIN zaštita na bankomatima - ovakvi sistemi su odavno dio naše svakodnevnice, a da toga nismo ni svjesni.

Identifikacija se vrši na osnovu jednog ili više tipova kontrole:

  1. posjedovanjem informacije (šifra/PIN broj);
  2. posjedovanjem predmeta (beskontaktne ID kartice);
  3. tjelesnom potvrdom identiteta (otiskom prsta).

Radi povećanja sigurnosti često se pravi kombinacija ovih faktora. Najvažniji zahtjevi za ovakve sisteme su sigurnost i fleksibilnost, te smo se u ovom dijelu opredjelili za proizvode iz serije Entro i Aliro kompanije Siemens.

Standardni elementi koji čine sisteme kontrole pristupa su: segment kontroleri, kontroleri vrata, čitači, tasteri za otvaranje vrata, magnetni ili drugi kontakti koji prikazuju stanje otvorenosti vrata, razne vrste elektro uređaja koji otvaraju ili odbravljuju vrata (elektroprihvatnici, elektromagnetne brave, rampe, pokretna vrata...), kartice ili drugi načini identifikacije, moduli za upravljanje liftovima, napojne jedinice...

 

 

Preuzmite pdf katalog